Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!
Hoş Geldiniz
Sn.

Sürdürülebilirlik Hizmetleri

.

Enerji Yöneticiliği Hizmeti

EPOD, firmanızdaki enerji yönetimi faaliyetlerini yürütmek üzere enerji yöneticisi görevlendirme hizmeti vermektedir. Böylece işi hem uzmanına bırakmış olur hem de ekstra maliyetlerden kaçınmış olursunuz.2 Mayıs 2007 tarih ve 26510 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve 25 Ekim 2008 tarih ve 27035 sayılı Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik gereğince bazı endüstriyel işletmeler ve binalar için enerji yöneticisi görevlendirilmesi zorunlu hâle gelmiştir.

Enerji yöneticisi, endüstriyel işletmelerde ve binalarda enerji yönetimi ile ilgili faaliyetleri yerine getirmekle sorumlu ve enerji yöneticisi veya eğitim-etüt-proje sertifikasına sahip kişiyi tanımlamaktadır.
Sanayi Tesislerinde;
Yıllık enerji tüketimi 1.000 Ton Eşdeğer Petrol (TEP) ve üzeri olan işletmelerde enerji yöneticisi atamak ve 50.000 TEP üzeri tüketimi olan işletmelerde, enerji yöneticisinin sorumluluğunda enerji yönetim birimi oluşturmak zorunludur.
Endüstriyel işletmeler ve enerji yöneticisi çalıştırmakla yükümlü bina sahipleri ve/veya yönetimlerinin, istenen bilgileri her yıl Mart sonuna kadar vermemeleri, yerinde yapılacak inceleme ve denetimlere imkan sağlamamaları halinde idari para cezalarına çarptırılacaklardır.
Hizmet kapsamında endüstriyel işletmenizde periyodik ziyaretler ile ölçüm ve incelemeler yapılıp, dönemsel raporlar düzenlenerek elektronik ortamda tarafınıza gönderilmektedir.
  • Enerji yönetimi konusunda hedef ve öncelikleri tanımlayan bir enerji politikasının oluşturulması,
  • Tüketim alışkanlıklarının iyileştirilmesine, gereksiz ve bilinçsiz kullanımın önlenmesine yönelik önlemlerin ve prosedürlerin belirlenmesi, tanıtımının yapılması ve çalışanların bilgi ve bilinç düzeyini artırıcı eğitim programları düzenlenmesi,
  • Enerji tüketen sistemler, süreçler veya ekipmanlar üzerinde yapılabilecek tadilatların belirlenmesi ve uygulanması,
  • Etütlerin yapılması, projelerin hazırlanması ve uygulanması,
  • Enerji tüketen ekipmanların verimliliklerinin izlenmesi, bakım ve kalibrasyonlarının zamanında yapılması,
  • Yönetime sunulmak üzere, enerji ihtiyaçlarının ve verimlilik artırıcı uygulamaların planlarının, bütçe ihtiyaçlarının, fayda ve maliyet analizlerinin hazırlanması,
  • Enerji tüketiminin ve maliyetlerinin izlenmesi, değerlendirilmesi ve periyodik raporlar üretilmesi,
  • Enerji tüketimlerini izlemek için ihtiyaç duyulan sayaç ve ölçüm cihazlarının temin edilmesi, montaj ve kalibrasyonlarının zamanında yapılması,
  • Spesifik enerji tüketiminin, mal veya hizmet üretimi ile enerji tüketimi ilişkisinin, enerji maliyetlerinin, işletmenin enerji yoğunluğunun izlenmesi ve bunları iyileştirici önerilerin hazırlanması,
  • Enerji kompozisyonunun değiştirilmesi ve alternatif yakıt kullanımı ile ilgili imkânların araştırılması, çevrenin korunmasına, çevreye zararlı salımların azaltılmasına ve sınır değerlerin aşılmamasına yönelik önlemlerin hazırlanarak bunların uygulanması,
  • Enerji ikmal kesintisi durumunda uygulanmak üzere petrol ve doğal gaz kullanımını azaltmaya yönelik alternatif planların hazırlanması,
  • Enerji kullanımına ve enerji yönetimi konusunda yapılan çalışmalara ilişkin yıllık bilgilerin her yıl Mart ayı sonuna kadar (Değişik ibare:RG-25/1/2020-31019) Bakanlığa gönderilmesi konularında hizmet vermekteyiz.



Ön Enerji Etüdü Uygulamaları

Tesisinizin ön enerji etüdünü uzman mühendis kadromuz ile gerçekleştirip tasarruf potansiyellerinizi keşfedelim.

ÖN ETÜT NEDİR?

Ön enerji etüdü, detaylı enerji etüdüne hazırlık niteliğindedir. Ön etüt tesisin genel işleyiş ve yapısını anlamayı sağlar. Bu kapsamda ölçümlerin yapılacağı alan ve ekipmanlar belirlenir, kritik noktalar incelenir. Fatura analizi yapılır, bulgulara göre izlenecek yol belirlenir. Ön etüt keşif niteliği taşımaktadır, ölçüm ve hesaplamalar detaylı enerji etüdünde gerçekleştirilir.

Bir ön enerji etüdünde işletmenin enerji kullanımı ve performansının basit bir analizi için çoğunlukla mevcut hazır veriler kullanılır. Bu tür bir etüt çok fazla ölçüm ve veri toplama gerektirmez. Bu etütler nispeten kısa zaman alır ve sonuçlar daha geneldir ve enerji verimliliği için genel fırsatları gösterir.

Ön enerji etüdü sonucunda tesisin enerji yönetim sistemi, enerji dönüşüm sistemi, buhar, basınçlı hava ve elektrik sistemi gibi bölümlerde tasarruf imkanları belirlenerek kısa zamanda tesiste %10 ile %20 arasında tasarruf sağlanması mümkündür. Ayrıca detaylı etüt kapsamına alınması gerekli görülen yerler ve çalışma planları belirlenir. Bir nevi tesiste yapılan enerji verimliliği Check-Up’ı denilebilir.

Ön etüt çalışmaları ön etüt raporu ile birlikte en fazla 1 ila 5 iş günü içerisinde tamamlanır.



Detaylı Enerji Etüdü Uygulamaları

Tesisinizin detaylı enerji etüdünü uzman mühendis kadromuz ile gerçekleştirip tasarruf potansiyellerinizi ortaya çıkartıyoruz. Yıllık enerji tüketimi 10-500 TEP aralığındaki KOBİ’ler için ise alacağınız enerji etüdü hizmeti karşılığında destek almanızı sağlıyoruz.

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu uyarınca endüstriyel işletmelerde yıllık enerji tüketimine bağlı olarak detaylı enerji etüdü yaptırılması zorunludur. Bu kanunun amacı ülkemizde enerji tüketiminin büyük bir kısmına karşılık gelen endüstriyel kuruluşların var olan enerji tasarruf potansiyellerini ortaya çıkartarak, bu noktalarda verimlilik arttırıcı projeler uygulamaktır. Bunun sonucunda ülkemizin belkemiği olan bu kuruluşların daha az enerji tüketimi ile aynı kalitede ürün çıkartılması sağlanacaktır.

25 Ocak 2020 tarihli 31019 tarihli yönetmelikte endüstriyel işletmelerde detaylı enerji etüdü yaptırma zorunluluğu yıllık 1000 TEP enerji tüketimi ve üzeri olarak belirlenmiştir. Bu tüketimi aşan işletmelerin her dört yılda bir etüt yaptırmaları zorunludur.

EPOD Enerji olarak alanında uzman mühendis kadrosu ile endüstriyel işletmenizde detaylı enerji etüdü gerçekleştirerek verimlilik potansiyeli olan noktalarınızı tespit ediyoruz. Bu kapsamda işletmenizde enerji tüketimi ve çalışma süresi yüksek ekipmanlara yoğunlaşarak sizlere bu kapsamda çözüm sunan bir etüt raporu hazırlıyoruz.



ISO 50001 EnYS Danışmanlığı

ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Süreç Danışmanlığı için bizler ile iletişime geçebilirsiniz.

ISO 50001 bir tesisin Enerji Yönetim Sistemi kurması ve bu sistemi uygulayarak sürdürülebilir hale getirmesi için gereksinimleri belirler. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemleri ile ilgili uluslararası bir standarttır. Bu Enerji Yönetim Sisteminin amacı enerji performansının sürekli iyileştirilmesini sağlamaktır. Aynı zamanda enerji verimliliğini arttırma, üretim maliyetini düşürme ve çevresel süreçlere yardımcı olma amacındadır. En önemli temel hedeflerinden biri de sera gazı emisyonlarını azaltarak çevresel iklimi korumaktır.

25 Ocak 2020 tarihli 31019 sayılı “Enerji Kaynaklarının Ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” uyarınca ISO 50001 belgelendirmelerinin en geç 2023 yılına kadar yaptırılması zorunludur.

İlgili yönetmeliğe göre enerji yöneticisi görevlendirmekle yükümlü endüstriyel işletmelerin ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemini kurması gerekmektedir.

Enerji yönetimi; kuruluşun enerji performansını sürekli iyileştirmek ve sağlanan bu iyileştirmeleri sürdürmek amacıyla enerjiye sistematik olarak dikkat edilmesi anlamına gelmektedir. Kuruluşun; sürekli olarak eylem planlama, eylemleri uygulama ve sonuçları kontrol etme, ilerlemeyi gözden geçirme ve duruma göre politika ve amaçları güncelleme döngüsünden geçmesini sağlamaktadır.

Sürekli iyileştirme için Planla – Uygula – Kontrol Et – Önlem Al (PUKO) yaklaşımı veya Deming döngüsü enerji yönetimi için esas alınan sistematik bir yaklaşım olarak belirlenmiştir.

ISO 50001 Enerji Yönetim Sisteminin Faydaları;

  • Enerji maliyeti tasarrufları
  • Düşük maliyetli ve maliyetsiz enerji tasarrufu fırsatlarına öncelik verilmesi
  • Daha az sera gazı emisyonu
  • Değişen enerji fiyatlarından daha az etkilenme
  • Daha az karbon ayak izi
  • İthal yakıtlara bağımlılığın azaltılmasıyla arz güvenliğinin artması
  • Çalışanların enerji farkındalığının artması ve daha fazla katılım
  • Enerji kullanımı ve tüketimi ile iyileştirme fırsatlarına ilişkin daha fazla bilgi
  • Bilinçli karar alma süreçleri
  • Gelecekteki enerji kullanımı daha iyi anlaşıldığı için azalan belirsizlik




VAP Hazırlama ve Yönetimi

Verimlilik Artırıcı Proje Nedir?

Verimlilik Artırıcı Proje endüstriyel işletmelerde enerji kayıplarının ve verimsizliklerin giderilmesi amacı ile gerekli önlemlerin uygulanması amacı ile hazırlanır. Endüstriyel işletmelerde enerji verimliliği danışmanlık firmaları tarafından hazırlanan bu projeler uygun şartlar sağlandığında devlet desteği alabilmektedir. Bir VAP’ın oluşturulabilmesi için öncelikle tesiste detaylı enerji etüdünün gerçekleştirilip tasarruf edilebilecek noktaların ortaya çıkartılması ve işletmenin ISO 50001 EnYS Kullanım Kılavuzu ve Şartlar Standardı belgesine sahip olması veya bu konuda çalışmalara başlamış ve uluslararası bir akredite belgelendirme kuruluşu ile sözleşme imzalamış olması gerekmektedir. Bu projelerin bazıları yatırım maliyeti gerektirmezken, bazı projeler kısa-orta-uzun vadeli diyebileceğimiz geri dönüş süreleri ile kendini amorti eder.



Periyodik Ölçüm Hizmeti

Kondenstop kaçak kontrolünüzü, Basınçlı Hava Sistemi kaçak kontrolünüzü, Proses Debi Kontrolünüzü ve Baca Gazı analizlerinizi periyodik olarak uzman kadromuz ile gerçekleştirelim, kaçakların ve verimsizliğin sebep olduğu enerji kaybını yok edelim.

Enerji verimliliğinde sürdürülebirliğin sağlanması amacıyla Detaylı Enerji Etüdü Uygulamaları sırasında da kontrolleri ve analizleri yapılan bazı ekipmanlar için istenirse periyodik ve özel çalışmalar gerçekleştirilip, tasarruf ve potansiyeller detaylı hesaplamalar ile ortaya çıkarılmaktadır. Bu tasarruf ve potansiyel olanakları uygun çözüm önerileri ile raporlanmaktadır.

Kondenstop Kaçak Kontrolü

Basitçe kondenstoplar, iş görmüş enerjisini bırakmış buharı (kondens) otomatik olarak sistemden dışarıya atan, canlı buharı ise sistemde tutan vanalardır. Kondenstopların ayrıca havayı ve yoğuşmayan gazları da buhar sisteminden dışarıya atarlar ve daha çok buharla ısıtma sistemlerinde ve proses hatlarında kullanılırlar.

Kondenstoplardan kaçan buhar tesiste ciddi boyutta ekonomik kayba sebep olmaktadır. Bu sebep ile kondenstopların periyodik olarak kontrolü son derece önemlidir. Kaçaklar genelde gözle görülemez ve kaçağın sebep olduğu ekonomik kaybın hesabını verilere dökmek oldukça zordur. Bu kaçakların tespiti ve kaybın hesaplanması uzmanlık isteyen bir iştir.

Bir çok tip kondenstop arıza anında açık konumda kalmaktadır. Yani kondensle birlikte canlı buhar da tahliye ediliyor demektir. Bunun sonucunda kazan daha fazla buhar üretebilmek için çok daha fazla çalışmaya başlayacaktır. Arıza sonucunda kondenstopun kapalı kalması ise geride kondensin birikmesine sebep olacaktır. Prosesin istediği sıcaklığa bu şartlarda ulaşılamayacaktır.

Görüldüğü gibi endüstriyel tesislerin önemli bir elemanı olan kondenstopların periyodik kontrol ve ölçümü çok önemlidir. Sizler de enerjinizi daha verimli kullanmak ve kayıpların sebep olduğu olumsuzlukları yok etmek için uzman mühendislerimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Hava Kaçak Tespiti

Basınçlı hava endüstriyel tesisler ve binalar için önemli dönüştürülmüş enerji kaynaklarıdır. Kompresörler günümüzde fabrikaların her yerinde bulunmaktadır. Birçok tesis ve binada kaçak bulma programı bulunmamaktadır. Kaçakları bulmak, kayıp miktarının ölçülmesi ve maliyetin tespit edilmesi için enerji uzmanlarının veya danışmanlarının hava kaçak tespit cihazı kullanarak hava sistemini denetlemesi gerekmektedir. Sızıntıları gidermenin getireceği yıllık maliyet tasarrufu enerji verimliliği açısından çok önemlidir.

Bu nedenle bizler uzman mühendislik kadromuz ve Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş cihazımız ile enerji kayıplarına sebep olan noktaları tespit ediyoruz. Bu noktaların ne kadar kayba sebep olduğunu detaylı hesaplamalarımız ile raporluyoruz. Bu raporun sonucunda toplam tasarruf ve maliyet kazancına yer veriyoruz.

Baca Gazı Analizi

Isıtma sistemlerinde baca gazı ölçümü, baca gazı ile açığa çıkan karbonmonoksit, karbondioksit ve diğer materyallerin tespitini sağlar. Sıcak baca gazı ile harcanan ısı enerjisinin belirlenmesine yardımcı olur. Bu yöntem ile uygun hava-yakıt oranı ile yanmanın gerçekleşip gerçekleşmediği tespit edilir. Böylece enerjinin verimli kullanılması sağlanır. Aynı zamanda çevre olabildiğince kirlilikten korunmuş olur. Bu yöntem ile baca gazı sıcaklığı da olması gereken aralığın üzerinde ise tespit edilmiş olur.

Tesislerin en büyük enerji kayıplarından birini atık ısılar oluşturmaktadır. Bu kaybı azaltabilmek için ısı enerjisinin kullanıldığı hemen hemen her sektörde atık ısı geri kazanım sistemleri kullanılmaktadır. Herhangi bir üretim işlemi sonrası açığa çıkan ve atmosfer sıcaklığının üzerinde bir sıcaklıkta bulunan ısıya atık ısı, bunları geri kazanmak için tasarlanan sistemlere de atık ısı geri kazanım sistemleri denilmektedir. Atık ısı sıcaklık değerlerine göre 650 °C üzerindeki yüksek sıcakta ısı, 120 °C-650 °C arası orta sıcaklıkta ısı ve 120 °C altındaki düşük sıcaklıkta ısı olmak üzere sınıflandırılabilir. En yaygın yöntemler ekonomizer ve reküparatör kullanımlarıdır.

Ekonomizer; herhangi bir ısı kazanının duman gazı sıcaklığını düşürerek düşük sıcaklıktaki bu ısıyı geri kazanan ve yakıttan ekstra tasarruf sağlayan ısı değiştiricisi anlamına gelmektedir.

Reküperatör; ısı geri kazanım sistemleri olup sıcak gazın verdiği ısı enerjisinin soğuk havaya geçmesini sağlayan bir ekipmandır. Katı, sıvı veya gaz yakıtlar yakıldığında sıcak duman gazı ortaya çıkar. Isı değiştirici cihazlar olan reküperatör ile kazan yakma havası veya herhangi bir gaz akışkanı ısıtılabilir.  Kullanım yeri veya amacına göre dik ya da yatık duman borulu siyah malzeme veya paslanmaz malzeme kullanılarak üretilir.

Kullanılan bu yöntemler atık ısıdan yüksek oranda faydalanarak enerjinin verimli bir şekilde kullanılmasını sağlar.

Sizler de baca gazı ölçümleri ile kazanların yanma verimliliğini ölçerek yanmanın kaliteli olup olmadığı ve yakıtın iyi oranda tüketilip tüketilmediğini öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda baca gazı sıcaklığınız tespit edilerek gerekli mühendislik hesaplamaları ile atık ısıdan yararlanma yöntemleri keşfedilir.



-         Kurumsal Karbon Ayak izi Hesaplaması ve Raporlaması (ISO-14064, GHG Protokol ve CDP)

 

1. Faaliyetleriniz sonucu sera gazı emisyon kaynaklarının tespiti,

2. Tespit edilen emisyon kaynaklarına göre bir veri tabanın oluşturulması,

3. Emisyon kaynaklarından ilgili yıla ait emisyon miktarı verilerin toplanması ve faaliyet alanlarına göre kapsamalarının belirlenmesi,

4. Toplanan emisyon verilerinin yazılım sistemi ile veri tabanına aktarılarak emisyon miktarlarının hesaplanması,

5. Hesaplanan emisyon verilerine dayalı ISO-14064, GHG Protokol ve CDP standartlarına uygun olarak tesislere ve ürüne ait Karbon Ayak izi raporu hazırlanması,

6. Yazılım sayesinde emisyon miktarlarının aylık ve yıllık olarak kaynak/tesis bazlı izlenilebilir kılınmasını sağlanması,

7. İzlenen veriler ışığında gerekli azaltım potansiyellerinin ortaya çıkarılması ve projelerin hayata geçirilmesinin desteklenmesidir.

 

Karbon ayak izi; faaliyetlerimiz sonucu atmosfere salınan, küresel ısınmanın başlıca sorumlusu olarak gösterilen sera gazlarının (CO2, CH4, N2O, PFc, HFc, SF6),  karbondioksit(CO2) cinsinden çevreye verdiği zararın ölçüsüdür. Kurumsal karbon ayak izi ise, doğrudan veya dolaylı olarak üretim, hizmet gibi faaliyetler sonucunda oluşan toplam sera gazı emisyonunun ton cinsinden karbondioksit eşdeğer miktarıdır. Küresel sıcaklık artışının 1,5 santigrat derece ile sınırlandırılması Paris Anlaşmasının en önemli hedefleri arasında yer almaktadır. Kuruluşlar, faaliyetlerinin çevreye verdiği kirlilik yükü ile ilgili dış ve iç paydaşlarını bilgilendirmek için kurumsal karbon ayak izi raporlarını oluşturarak doğrulamasını sağlamalıdır.

-     Ürün Karbon Ayak izi Hesaplaması ve Raporlaması ( ISO 14067)

1.  Ürünün yaşam döngüsü analizi yapılarak sistem sınırları tanımlanır.

2. Üretimden atık bertarafına veya geri dönüşüme kadar ürünün veya hizmetin tüm yaşam döngüsü boyunca üretilenler de dâhil olmak üzere ISO 14067 kapsamında sera gazı belirleme ve raporlaması sağlanır.

             3.  Kuruluş Seviyesinde ya da proje bazında sera gazı emisyonlarının hesaplanması ve azaltım hedeflerinin değerlendirilmesidir.

AB ülkeleri, AB Yeşil Mutabakatı ile 2030’a kadar karbon salınımını %55 oranında azaltma, 2050 yılında ise “karbonsuz kıta” olmak amacıyla Avrupa ekonomisini dönüştürmeyi amaçlayan politika paketini sunmuştur. Paris Anlaşması Türkiye tarafından da 6 Ekim 2021 tarihinde TBMM’de onaylanmıştır. Türkiye’nin Anlaşmaya taraf olması ve 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefinin benimsenmesiyle iklim politikasında yeni bir dönem başlamıştır. Bu kapsamda “Sınırda Karbon Düzenlemesi” veya “Emisyon Ticaret Sistemi” gibi mekanizmalarla ilk aşamada karbon emisyonu yüksek olan şirketler (Demir Çelik, Alüminyum, Çimento, Gübre, Elektrik) 1 Ocak 2023 itibari ile ek karbon maliyetleri ile karşı karşıya kalacaktır. Belirlenen sektörler maliyet avantajı sağlamak için bir an önce ürün başına ortaya çıkan sera gazı miktarlarını takip etmeli ve raporlamalıdır.

-     Su ayak izi hesaplanması ve raporlanması (ISO 14046) 

Kurumsal su ayak izi, bir işletmenin faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak için doğrudan ya da dolaylı yollardan kullandığı su miktarı anlamına gelir. İşletmelerin nihai ürün elde edebilmek için hammadde üretiminden tedarik zincirinin son aşamasına kadar olan zaman içerisinde kullanılan toplam tatlı su miktarını ifade eder. İşletmeler faaliyet alanları gereği su kullanımlarını azaltmak, dengede tutmak veya azaltmak amacıyla su ayak izi analizlerini yaptırabilirler. Bu sayede maliyetleri azaltabilir, sürdürülebilirliğe katkıda bulunabilir, doğayı destekleyici çalışmalar ile diğer firmalar karşısında avantaj oluşturabilirler.

-         Yaşam Döngüsü analizi-LCA (ISO 14040/44)

 Ürün Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (LCA), bir ürünün üretiminden bertarafına kadar ya da üretim prosesinin sonuna kadar yer alan her aşamasındaki çevresel etkilerinin hesaplanmasına ve incelenmesine yardımcı olan bir yöntemdir. Beşikten mezara ya da beşikten kapıya yapılan bu analizde hammadde eldesi, üretim, kullanım, yaşam sonu, geri dönüşüm ve bertaraf aşamaları bulunmaktadır. ISO 14040 ve ISO 14044 standartlarına göre yapılan çalışma sayesinde hem ürünün çevresel etkisi belirlenmiş olacak hem de iyileştirme çalışması yapılacak aşamaların tespiti sağlanacaktır. Yapılacak iyileştirme sonrası çevresel performanslar da karşılaştırılıp değişimler ayrıntılı olarak incelenmesi sağlanmaktadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.